Shperndaje në Facebook.

Kafe apo lëng portokalli në mëngjes?

Është bërë gati si traditë për shumë njerëz që kur janë të përgjumur ose të lodhur pinë kafe.

Kafeina e gjendur në kafe njihet për stimulimin e trurit dhe ju ndihmon të luftoni ndjesinë e lodhjes. Por, pirja e kafes krijon varësi dhe ju do të zhyteni në efektet e saj.

Dhe më e keqja është se përgjumja kthehet edhe më hakmarrëse disa orë më pas. Prandaj ofrohen alternativa të tjera, sidomos ato pa kafeinë. Një nga alternativat është pirja e lëngut të portokallit.

Sipas një studimi të fundit, një gotë lëng portokalli (e barasvlefshme me 240 ml) mund të ndihmojë në stimulimin e trurit dhe mbajtjen në formë edhe në një pasdite të lodhshme. Në studim u përfshinë 24 meshkuj, të cilët kryen disa teste mendore në dy ditë:

Ditën e parë pinë një gotë lëng portokalli para testeve mendore.

Ditën e dytë pinë ujë me sheqer që kishte të njëjtën shije si lëngu i portokallit.

Pas analizimit të rezultateve studiuesit zbuluan se meshkujt performuan më mirë, ishin më të shpejtë dhe të përqendruar ditën e parë kur pinë lëng të vërtetë portokalli.

Sipas studiuesve, lëngu i portokallit është më efikas në stimulimin e trurit, sepse në vend të kafeinës përmban flavonoide, një grup substancash bimore që ndihmojnë në përmirësimin e shëndetit.

Këto substanca përmirësojnë qarkullimin e gjakut, duke bërë që një informacion të kalojë më shpejt në qelizat nervore. Që të jeni sa më vigjilentë dhe të përqendruar, konsumoni më shumë lëng portokalli sesa kafe.

Shperndaje në Facebook.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close